BENGT JOHANSSON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

född 29 augusti 1943.

AB Sjuntorp
Bengt började sin försäljarkarriär på AB Sjuntorp 1963 och arbetade där till 1975. Detta företag arbetade med garn, tyger, band till ex bilindustrin, även trätofflor vid denna tid och naturligtvis till konfektionsindustrin. De första två åren blev det till att jobba på olika avdelningar i företaget och lära sig produkterna. 1965 var det så dags att axla ansvaret för ett distrikt från Borås och söderut och bli representant för företaget – att bli handelsresande! Det blev mycket bilåkande och övernattningar vilket ledde till att Bengt via företaget fick både lägenhet och kontor i Borås för att där kunna ha sin bas. Karriären till trots så är det bästa minnet från denna tid av privat karaktär. Giftermålet med Kerstin 1970 och sedan de två barnen.

Sport-Johan AB
I augusti 1975 tog nästa karriär sin början då Bengt blev inköpare och säljare på Sport-Johan AB. Företaget sålde sportkläder och annan utrustning till föreningar och klubbar i hela Sverige, framförallt till fotbollsföreningar och ishockeyklubbar. På Sport-Johan blev det hela 26 år och det bästa med denna tiden, berättar Bengt, var att få vara med om den fantastiska utveckling som företaget hade. Omsättningen ökade varje år fram till 1995. Den största produkten var träningsoveraller till framförallt klubbar men även till privatpersoner.

Sports & Profile AB
2001 blev det dags att ta nästa steg och tillsammans med ett par kollegor startade Bengt företaget Sports & Profile AB där Bengt var VD. Företaget försåg marknaden med i första hand replicatröjor till ishockeyklubbar i elitserien såsom ex Frölunda, Färjestad och Modo. Ett speciellt härligt minne från denna tid är när Frölunda vann elitserien och företaget producerade 10.000 mästar-T-shirts över en natt. Dessa kunde säljas redan nästa dag runt om i olika butiker i Göteborg. Ett rekord som står sig än idag så vitt vi vet. Sports & Profile AB höll Bengt sysselsatt till 2008 då han tyvärr fick sluta pga. en stor operation i foten. Bengt blev pensionär 65 år gammal. Men när det gått ett par år och foten blivit bättre så satte han igång med yrkeslivet igen.

P&M Sales AB
2013 startade Bengt, tillsammans med ett par tidigare kollegor, ett annat företag inom sportbranschen P&M Sales AB. Bolagets inriktning är utrustning till i första hand bandyklubbar men även produkter till fotbolls- och ishockeyklubbar. Efter fyra år tog Bengt över företaget och jobbar idag ihop med sin son. Inriktningen är densamma om än i något mindre skala. Bolaget har avtal med Svenska Bandyförbundet och producerar deras tröjor, byxor och damasker. Numera har man även kommit in på den norska marknaden. Så det där med pension är ingenting som är aktuellt för Bengt och nu skriver vi 2019.

Bengt sammanfattar sina minnen från sin karriär och lämnar sina bästa råd:


Tiden på AB Sjuntorp lärde mig mycket om att göra affärermed större företag. Resorna ökade med tiden och omfattade även utlandet. I första hand blev det resor till Öst- och Västtyskland. Detta berodde bl.a.. på att jag förutom engelska även behärskade tyska från mina studier på Handelsgymnasiet.

 

Jag har haft stor glädje av mitt fotbollsintresse. Jag var själv aktiv inom denna sport i många år. Förutom att jag var ganska så bra så gav det mig många ingångar till kundsamtal. Jag hade passande nog Sport-Johan som kund och blev efter en tid övertalad att gå över dit, vilket blev lyckosamt. Vi bodde ju redan i Borås så nu fick jag nära till jobbet. Sport-Johan grundades av Bernt Johansson och eftersom jag heter Bengt Johansson så blev det en hel del dråpliga missuppfattningar om vem som egentligen var Sport-Johan.

 

Utvecklingen på Sport-Johan var fantastisk med ökande omsättning varje år. 1975 började företaget undersöka möjligheterna med att importera från Rumänien och Bulgarien. Redan efter min första vecka flög Bernt och jag till Sofia i Bulgarien. Jag hade då stor nytta av mina erfarenheter från mina tidigare kundbesök i Östtyskland. Detta visade sig vara början på mer än 100 flygresor till länder som Bulgarien (T-shirts och Träningsoveraller), Rumänien (Huvtröjor), Östtyskland (Byxor), Polen (Hockeytröjor), Tjeckoslovakien (Hockeyartiklar och Grekland (Tröjor). När Berlinmuren föll 9 november 1989 tog all handel med öststatsländerna slut över en natt och detta blev ett problem för Sport-Johan AB.

 

Att sälja sportartiklar till i första hand Sportföreningar kräver en bra produkt. Den måste hålla måttet annars är det kört!

 

Att ha en bra kundkontakt är en grundbult när du arbetar med försäljning. Jag hade ett litet kartotek över mina kunder och noterade inte bara vad de köpte för produkter utan också intressen såsom musik, fotbollslag, övriga idrotter etc. Däremot aldrig politik! Att lyssna är viktigt. Låt kunden få prata av sig och visa intresse för vad denne har att berätta. Då går försäljning så mycket bättre!

 

Ett sista råd är att satsa på språk. Engelska i all ära och Tyska som jag behärskade men idag, då världen kommit närmare, skulle jag vilja lägga till Franska, Spanska och framtidsspråket Kinesiska. Att sälja är att kommunicera och kan du kommunicera på kundens språk så har du en fördel.