Håkan Ohlsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Född 1961

 

Håkan Ohlsson är VD och delägare i Golvimporten AB sedan 2014. Företaget driver han tillsammans med sina kompanjoner och det förser företag runtom i Sverige med funktionella och slitstarka golv till butiker, bilhallar, flygplatser, köpcenter, trapphus och övriga publika miljöer. Bolaget gör även renoverings- och behandlingstjänster för golv, väggar och trappor. Materialet de arbetar med är  Terrazo (en konststen av krossad marmor och cement), Natursten, Komposit och Granitkeramiska ytskikt – allt anpassat för miljöer utsatta för högt slitage. Ytterligare ett område är städservice. Bolaget har sitt huvudkontor i Borås samt lokalkontor i Skåne, Stockholm och Oslo.

Håkan har arbetat många år i framgångsrika och expansiva företag och härigenom utvecklats både som yrkesperson och som människa. Att vara säljare handlar så mycket om människor, om samarbete människor emellan och om möten med människor. Det bästa med arbetet är tveklöst de människor jag mött genom åren, berättar Håkan. Många har blivit vänner för livet – både kunder, medarbetare och leverantörer.

Håkan började sin bana som säljare på ADS Anker datasystem där han arbetade i 13 år. Utvecklades från Installatör till Säljare och avancerade till Försäljningschef för storkundssidan. Nästa steg blev Försäljningschef och sedermera Vice VD på Samuelsons butiksinredningar där han arbetade i 8 år. Nästa steg blev AJ Produkter, Kontor och Lagerutrustning. Här hade Håkan rollen som Marknadsdirektör och var samtidigt Styrelseordförande i företagets 22 utländska dotterbolag. Detta innebar 140 resdagar ute i Europa och världen om året vilket var mycket intressant men slitsamt. Vidare var Håkan VD för Pelly Butiksinredningar under 1 års tid. Men sedan blev det alltså dags att driva eget företag.

 

Beskriv några speciella affärsmässiga händelser under ditt yrkesliv.

Jag vill framhålla tre saker framförallt:

  •  När jag och mitt team på ADS Anker under samma vecka i december 1997 sydde ihop ett central-avtal med både Hemköp och Bergendahlsgruppen. Affärer som betydde mycket för företaget.

  • Samma sak en vecka i december 2002 på Samuelsons inredningar, då vi sydde vi ihop avtal med både Hemköp ( igen! fast denna gång butiksinredning) och Lindex. Även dessa avtal betydde mycket för företaget.

  • Golvimporten ! Att vid 50 års ålder starta eget och tillsammans med mina kompanjoner nå dit vi nått på sju år är något jag gläds åt enormt och är väldigt stolt över. Tänk att få använda sina erfarenheter och kunskaper och bygga upp ett eget företag.

Vad ser du för svårigheter och utmaningar med yrket?

Utmaningen i företag som expanderar är att göra saker i rätt ordning och att som alltid, ha rätt personer på rätt plats i de kritiska lägen som alltid uppstår i en tillväxt. 

Det jag har lärt mig genom åren är att låta människor göra det de är bra på och ta eget ansvar för detta.  Man måste inte vara med överallt!

På det personliga planet är det viktigt att ta hand om mig själv och min familj och hitta tid för återhämtning. När detta fungera så fungerar arbetet bäst!  Det låter kanske enkelt men är nog det som är svårast att kombinera med säljyrket.

Mina viktigaste råd till dagens säljare är att arbeta med människor du tycker om och arbetsuppgifter du tycker är roliga och stimulerande. Då kommer du att hitta rätt på arbetslivets stig!