Alf Green

 

 

 

född: 16 september 1949

 

Alf drevs tidigt av en längtan efter att tjäna egna pengar och började i tidig ålder med att sälja jordgubbar och potatis och på vintersäsongen var det jultidningar. Alf bodde under denna tid i Vellinge i Skåne.

1973 bar det av till Mallorca och ett arbete som mannekäng och säljare för ett Modehus. Här såldes det skinnkläder och pälskläder till turisterna.

Väl hemkommen igen fick Alf anställning som säljare på ett stort Möbelvaruhus Mobilia möbler. Han upplevde dock detta arbete som instängt och sökte sig snart vidare. Det blev en anställning på ICA:s koloniallager i Arlöv. Men detta kändes också instängt. Det måste finnas något annat. Att vara utesäljare kanske mer är min grej, tänkte Alf och började söka denna typ av arbete.

Efter en del turer fick han napp hos Gustav Werner AB i Göteborg. Han fick börja med en provanställning och en lön på 2.900 kr per månad och fick dessutom firmabil och 10 veckors semester. Gissa om Alf kände sig lycklig! Livet som utesäljare kunde ta sin början och nu kändes det att han hamnat på rätt plats.

Nu gällde det att lära sig varusortimentet. Alf kunde ingenting om Moulinee eller Pärlgarn. Eller om Aidavävar eller Sudangarn. Men med hjälpsamma kollegor som Kaj Sandström fick han snart alla de kunskaper som krävdes. De åkte runt tillsammans och besökte Arbetsterapier inom vårdsektorn, Hemslöjdsbutiker och vävstugor.

 

Efter 1 år i yrket blev han godkänd och accepterad som ”Vuxensäljare” och lönen lyftes därmed till 4.500 kr/månad. Det kändes som ett stort steg i livet. Dessutom hade man skattefria traktamenten på denna tid.

När Alf blev förälder till sonen Mikael, som idag arbetar som mäklare på Bjurfors, var det dags att sluta fara runt på landsvägarna. 1980 fick Alf jobb som säljledare hos Bröderna Falk i Vellinge. Han sökte sig dock snart vidare och då blev det ett kliv över till Optikerbranschen. Han började sälja glasögonbågar för ZEISS danska avdelning med försäljningsuppdrag inom Sverige.

Så kom ett erbjudande om att vara med i ett nystartat företag som skulle sälja begravningskistor. Kistorna skulle av miljöskäl tillverkas av Perstorpsskivor. Detta visade sig dock vara en stor bluff.

Lyckligtvis fick Alf komma tillbaka till Gustaf Werner AB och började åter sälja till Arbetsterapierna. Branschen hade nu hårdnat, flera olika bolag på marknaden köptes upp och slogs samman och tyvärr ledde detta fram till att samtliga anställda inom Gustaf Werner AB blev uppsagda 2012.

Nu blev det dags för Alf att starta eget och detta inom det område som alltid varit hans stora intresse, nämligen musiken. Han startade ett säljbolag AG MUSIC med inriktning på musiken men inte släppte han sitt gamla gebit för det,  för företaget sålde också garner, tyger, sybehör etc. i Danmark och i Sverige.

Alf höll igång ända tills han fyllde 70 år. Nu är han en glad och aktiv pensionär, bor tillsammans med sin hustru Eva i Limhamn och ägnar nu mycket tid åt sitt stora intresse: Musiken.

Vilka är dina råd till dagens säljare?

Det gäller att ha tålamod med dina kunder och se dem som dina medmänniskor. Tålamod är också viktigt gentemot dig själv – det tar ofta mer tid att komma in i jobbet än man tror från början. Sedan är det att alltid vara ärlig - lova aldrig mer än du kan hålla.