Folke Eliasson

 

 

 

Född: 23 maj 1934

 

Folke växte upp på ett lantbruk i Hermansby, utanför Kungälv. Barnen i familjen fick hjälpa till med att sköta jordbruket, varför Folke redan i unga år fick lära sig sköta de maskiner som behövdes på gården, främst då traktorn som blev hans favorit. Redan då föddes tanken att en gång få bli traktorförsäljare.

Första jobbet utanför familjen var på tillverkningssidan på Volvo. Efter några år kom tillfället att få pröva på jobbet som säljare. Det var på ett välkänt företag i Kungälv, Wassenius, och produkterna var grävmaskiner och traktorer. Folke trivdes bra och det visade sig snart att han var lämplig som säljare.

Efter en tid så bestämdes att Wassenius endast skulle sälja produkter tillverkade av Volvo. Man slutade alltså sälja grävare och traktorer från Hymas i Hudiksvall som man dittills haft som komplement till Volvos sortiment.

Folke ansåg att detta var fel eftersom dessa maskiner var väldigt omtyckta av kunderna. Efter en kort tid kom ett erbjudande till Folke från just Hymas om att han skulle starta eget och sälja bl.a. Hymas traktorgrävare Hara Kombi på det västra distriktet. Folke kände att han ville ha en kompanjon och tog kontakt med en säljare på ett angränsande distrikt och hörde sig för om dennes intresse. Det föll väl ut och inom kort startade de två kompanjonerna Eliassons Maskin AB. Det var nämligen så lyckat att kompanjonen – utan att några släktband fanns – också hette Eliasson!

Företaget blev mycket framgångsrikt och kapade snabbt åt sig en stor marknadsandel inom det sortiment som de verkade. Affärerna gick bra, antalet anställda ökade och företaget blev finansiellt starkt. Eliassons Maskin AB gick in som finansiärer i en del företag, bl. a i Vulcan – ett företag som har de blå idrottsskydden som man kan se på många idrottsmän. Vidare startade man ett finansbolag – Accresco – som lämpligt nog kunde hjälpa kunderna att finansiera sina köp av maskiner.

Efter en tid gick Eliasson Maskin AB upp i en större företagsgrupp och Folke och hans kompanjon gick då ur bolaget. Folke fortsatte dock att ensam driva finansbolaget som fortfarande har kvar en liten verksamhet.

Det stora lyftet för Folke var när han fick tillfälle att starta eget. Detta hade ju varit hans dröm sedan han var en liten grabb och han körde traktor hemma på gården! Och det blev med de produkter han tyckte om och kände väl till. Att det dessutom fungerade bra att ha en kompanjon var extra lyckat.

Folkes rättesnöre genom affärslivet har varit att en bra affär är en affär som är bra för såväl köpare som säljare.